ROMA

Orașul în care trecutul și prezentul s-au contopit pentru a crea frumosul.

ROMA

 1. Galeria Borghese e una dintre cele mai vizitate galerii de artă din Roma. Obiectele au fost adunate într-o colecție privată începând cu secolul 17. Puteți vedea sculpturi de Titian, lucrările ale lui Caravaggio sau Bernini. Rezervarea e obligatorie, și se poate face online. Preț: 11 euro. 

shutterstock_105064133

 

2. Colosseumul rămâne cea mai cunoscută ruină a Romei, dar și cel mai mare amfiteatru în aer liber datând din perioada romană. Dacă mergeți cu un grup organizat sau aveți Roma Pass puteți evita cozile interminabile. De câțiva ani, sunt deschise vizitatorilor și coridoarele subterane pe unde animalele sălbatice și gladiatorii intrau în arenă. Luptele erau de obicei pe viață și pe moarte. Doar cei mai puternici supraviețuiau. Biletele pot fi cumpărate în avans și online. Preț: 12 euro, tinerii până în 25 de ani: 7.50 euro. 

Rome, Colosseum1

3. Vaticanul și Muzeele Vaticanului  unde nu trebuie să ratați Capela Sixtină pictată de Michelangelo, Basilica Sf. Petru cu vedere spre centrul pieții San Marco (cea mai mare biserică creștină din lume), muzeele egiptene cu mumii. Dacă mergeți într-un tur organizat puteți intra și în încăperile secrete ale Vaticanului. Preț: 16 euro.

Rome, Vatican

4. Pantheonul e ruina neruinată a Romei care a rezistat 2000 de ani aproape neschimbată. Orașul a fost cucerit și atacat, bombardat, clădiri peste clădiri au fost construite în jur, timp în care Pantheonul roman cu aer grecesc a rămas neclintit în inima Romei. Intrare liberă.

shutterstock_136932575, Pantheon mic

5. Via Appia era cel mai important drum al Romei, artera care lega capitala de restul Imperiului, și probabil cel mai umblat drum al Europei antice. Tot aici se pot vizita catacombele unde au fost îngropați numeroși locuitori ai Romei. Încăperile subterane se întind pe zeci de kilometri, iar la suprafață rămân câteva ruine ale clădirilor vechi de sute de ani.  Preț: 11.50 euro.

mic shutterstock_33717418, Via Appia

6. Palazzo Massimo alle Terme nu e unul dintre muzeele foarte cunoscute ale Romei, dar adăpostește sculpturi datând din secolul 2 î.Hr și o colecție impresionantă de artă clasică. La primul etaj sunt fresce tematice din mitologia romană sau cu tematică religioasă. Capodoperele sunt frescele din Villa Livia, secolul 1 î.Hr, unde puteți vedea o cameră acoperită Grădina Raiului, așa cum era imaginată acum mai bine de 2000 de ani. La subsol, se găsește e o colecție impresionantă de monede antice. Intrare: 7 euro.

Statue-Augustus

7. Capitoline Musei datând din secolul 15 adăpostește o colecție impresionantă de artă antică, medievală și renascentistă. Găsiți celebra sculptură a lui Romulus și Remus și Lupa capitolina, dar și o colecție de lucrări ale lui Titian, Tintoretto, Van Dyck, Rubens și Caravaggio. Preț: 11.50 euro.

shutterstock_175772201, Capitoline Musei mic

8. Basilica di San Giovanni in Laterano ridicată de pe vremea lui Constantin I, catedrala a fost cel mai important lăcaș de cult creștin timp de o mie ani, de la ridicarea ei în 324. Interiorul a fost refăcut de mai multe ori, cele mai notabile contribuții fiind cele ale lui Borromini, din secolul 17. Chiar și astăzi e considerată a fi cea mai importantă catedrală a Romei. Preț: 5 euro.

shutterstock_52081015, Basilica di San Giovanni in Laterano mic

9. Santa Maria degli Angeli e dei Martiri refăcută de Michelangelo, catedrala e ridicată pe ruinele Băilor lui Dioclețian. Datează din secolul 16, nu e la fel de populară ca celelalte catedrale ale Romei, dar structura interioară e copleșitoare.

shutterstock_237143689, Santa Maria degli Angeli e dei Martiri mic

10. Palatino era acum mii de ani cartierul de lux al Romei, plasat între Forul Roman și Circo Massimo. Se spune că Romulus a pus bazele Romei pe dealul Palatino după ce l-a ucis pe Remus. Ruinele sunt pierdute printre pini înalți vechi de sute de ani. Potrivit descoperirilor arheologice, cele mai vechi urme omenești datează din secolul 8 î.Hr. Preț: 12 euro (intrare valabilă pentru Colosseum, Forum Roman și Palatino).

shutterstock_129269882, Palatino, Italia mic

Mai sunt câteva locuri importante de vizitat care nu au ajuns pe listă, dar pentru cei interesați de muzeele sau locurile mai ciudate din Roma, vă recomandăm să ajungeți la Cripta capucinilor, cu un altar improvizat din 4000 de oase și cranii ale călugărilor capucini (cripta e sub Santa Maria della Immacolata Concezione) sau la Muzeul Purgatoriului, într-o încăpere din Chiesa del Sacro Cuore din cartierul Prati. Dacă sunteți interesați de arhitectura bisericilor creștine, dar și de operele de artă pe care acestea le adăpostesc, opriți-vă la Basilica Sf. Petru și muzeele Vaticanului, dar nu ratați bisericile mai puțin cunoscute ale Romei: Santa Maria del Popolo unde sunt expuse două lucrări de Caravaggio, San Pietro in Vincoli cu statuia lui Moise, de Michelangelo sau Santa Maria della Vittoria unde e faimoasa lucrare a lui Bernini, Extazul Sfintei Teresa.

Călatorii frumoase va dorim.

Posturi populare

Ai nevoie de ajutor?

Mob 069646885 ; 060324228 De Luni - Vineri între orele 9.00 - 17:00