PRAGA

Contrastul dintre frumuseţea trecutului şi a prezentului modern

PRAGA

Atunci cînd te gandeşti la Praga, ai în minte sintagma „oraşul celor 1000 de clopotniţe” sau „oraşul celor 1000 de turnuri”, o sintagmă care, departe de a avantaja această frumoasă destinaţie turistică europeana, îi şi ştirbeste cumva din ceea ce reprezintă cu adevarat capitala Cehiei – un oras turistic prin excelenţă, un loc care atrage anual 7 milioane de turişti. Top 7 atracţii turistice Praga, pe care vi-l prezentăm azi, nu reprezintă nici el o detaliere a tuturor obiectivelor turistice de aici, ci o încercare de a reda si celor care nu sunt familiarizaţi cu această destinaţie o parte din frumuseţea acestor locuri. Şi, într-adevar, Praga fascinează pe oricine ajunge aici prin multitudinea de cladiri şi edificii ridicate în stil renascentist, baroc, gotic sau art nouveau, toate împletindu-se şi formînd imaginea unui oraş istoric, vechi, al bunului gust şi al artei dar în acelaşi timp plin de viaţă şi energie, care merită vizitat oricând, în orice lună a anului sau anotimp.

Top atractii turistice Praga.

1. Castelul din Praga (Pražský hrad)

Castelul din Praga

Castelul din Praga este una dintre atracţiile turistice emblematice ale acestui oraş minunat. Construit în anul 970 e.n., castelul a servit iniţial ca fortăreaţă apoi, în decursul timpului, a suferit modificările care l-au adus la mareţia din prezent. Folosit inclusiv ca reşedinţă de către regii Boemiei, în acest moment Castelul din Praga serveste ca reşedinţa presedintelui Cehiei şi oferă turiştilor o arhitectură care combină mai multe stiluri de construcţie şi de decor. Una dintre cele mai vizitate locaţii din Praga, Castelul este şi cel mai mare palat medieval din întreaga lume; iluminat în timpul nopţii, la fel ca şi Castelul Budapestei, edificiul oferă turiştilor o imagine nocturnă dramatică, impunatoare, care îţi aminteşte de vechi poveşti cu domnitori, prinţi şi domniţe de la curte.

În interiorul zidurilor Castelului din Praga veţi întîlni o serie de alte atracţii turistice dintre care pe unele le-am inclus separat în topul nostru: Catdrala Sf. Vitus sau Bazilica Sf. Gheorghe.

2. Catedrala St. Vitus (Katedrala St. Vita)

Catedrala St Vitus, Praga

Catedrala St. Vitus este cea mai mare şi mai importantă catedrala crestină, de rit romano-catolic, din Cehia. Începuta în anul 1344, catedrala a cunoscut 525 de ani de construcţii, modificări şi îmbunătăţiri, ceea ce a dus la un mix de stiluri arhitecturale pe care le puteţi admira aici – de la stilul gotic la cel neo-gotic şi la influenţele renascentiste şi baroce.

În interior Catedrala St. Vitus este impresionantă, dezvăluind celor care îi calcă pragul o imagine impozantă, semeaţă, care te copleşeşte…

Catedrala St. Vitus - top atractii Praga

…în timp ce detaliile din interior, aşa cum sunt vitraliile pe care le vedeţi mai jos, sunt absolut impresionante:

Vitralii Catedrala St Vitus

 

3. Podul lui Charles (Karlův Most)

Podul lui Charles, Praga

Podul lui Charles (sau, cum îl veţi găsi în cele mai multe ghiduri, Charles Bridge) reprezintă, poate, cel mai autentic şi pitoresc punct de atracţie turistic pentru capitala Cehiei. Autentic dar cosmopolit în acelaşi timp, datorită numeroaselor naţii care se întîlnesc aici, Podul lui Charles atrage mii de turişti zilnic de-a lungul celor 520 de metri ai săi.

Început în 1357, Podul lui Charles găzduieşte nu mai puţin de 32 de puncte de atracţie, între care numeroase statui pe lîngă care veţi putea întîlni poate şi mai mulţi artişti locali, gata să te picteze „la minut” sau să îţi cînte ceva romantic.

Artisti pe Charles Bridge

Aţi remarcat anul construcţiei? 1357 – constructorii au fost aşa de superstiţioşi încît piatra de temelie a podului au asezat-o pe 9 iulie 1357, la ora 5 si 31 de minute dimineaţa. Aţi înţeles? Sirul de numere, dus-întors, format numai din numere impare devenea astfel 13579531, ceea ce, în concepţia constructorilor, ar fi oferit putere construcţiei în sine. În plus, pentru o şi mai mare putere, capetele podului au fost perfect aliniate cu mormantul Sf. Vitus şi cu locul unde apune soarele în timpul echinocţiului. Să mai spună cineva că vechii constructori nu erau superstiţioşi…

De-a lungul podului veţi remarca numeroase statui, aşa cum spuneam, care mai de care mai înteresante; între acestea, statuia lui Charles, regele care a poruncit construirea podului dar şi a unor sfinţi ai romano-catolicilor.

Statuie de pe Podul lui Charles

 

4. Centrul istoric din Praga (Staré Město) sau Piaţa Orasului Vechi

Centrul istoric Praga - atractii turistice Această zonă atrage sute de mii de turişti anual, cei mai mulţi ajungînd aici pentru celebrul Turn cu Ceas Astronomic al Primăriei, un ceas construit în secolul al XV-lea şi care funcţionează perfect şi acum. Frumusetea acestei minunate opere de arta a încîntat de-a lungul vremii pe toţi cei care au asteptat în piaţa să privească spectacolul din momentul semnalării orei exacte – în 2010 praghezii au sarbatorit 600 de ani de la inaugurarea Turnului cu Ceas!

Ceasul Astronomic Praga - Cladirea Turnului Primariei

În acelaşi timp, Piata Oraşului Vechi atrage turiştii prin frumuseţea edificiilor ridicate aici – Biserica Tyn sau Biserica Sf Nicolae sunt doar două dintre construcţiile care încîntă turiştii cu detaliile lor.

5. Turnul Petrin (Petřínská rozhledna)

Turnul Petrin, Praga

Turnul de observaţie Petrin sau, cum este el cunoscut, Turnul Petrin a fost construit în 1891 şi aduce cu Turnul Eiffel (păstrand, bineinţeles, proporţiile comparaţiei). De o dimensiune mult mai mică decît fratele sau parizian, Turnul Petrin se ridică deasupra oraşului încă din 1930, cînd a fost mutat pe actualul loc, şi îţi creează impresia este mult mai înalt decît cei 63 de metri ai săi (din cauza poziţiei turnului în raport cu întregul oraş).

Turnul Petrin, Praga

Odată ajunşi în vîrf, pe scări sau folosind liftul, priveliştea care ţi se înfăţişează deodată este absolut spectaculoasă, în orice direcţie ai privi.

Atractii turistice Praga - panorama orasului

 

6. Piaţa Wenceslas (Václavské náměstí)

Piata Wenceslass

Piata Wenceslas a fost creată în secolul al XIV-lea de către regele Charles al IV-lea, iniţial ca o piaţă de cai, iar acum a ajuns să găzduiască Muzeul Naţional şi alte clădiri instituţionale şi civile. Piaţa este locul unde praghezii se adună să demonstreze sau să sărbătorească diferite evenimente.

Nu constituie o atracţie turistică decît ca nivel de simbol, politic şi cultural, însă pentru cei care vor să vadă locul în care praghezii îşi exprimă bucuria sau supărărea, faceţi drumul pînă aici. În plus, odată ajunşi aici, nu rataţi Muzeul National din Praga – este gazda a cîtorva milioane de exponate de tot felul, de la vechi dovezi arheologice ale trecerii romanilor pe acele meleaguri (să nu uitam că Praga a fost odată Capitala Imperiului Roman) şi pînă la opere de artă sau artefacte antropologice din epoca bronzului sau a fierului.

7. Casa dansatoare (Tančící dům)

Casa Dansatoare din Praga

Casa Dansatoare din Praga.

Istoria Casei dansatoare este însă una de dată foarte recentă – ea a fost construită între anii 1992 şi 1996 şi de atunci a constituit un adevărat obiectiv turistic al Pragăi.

Designul ei neconvenţional aduce cu doi dansatori, dintre care „turnul-femeie” pare că poartă fusta (!). Clădirea este destinată spaţiilor de birouri dar la etajul superior se află un restaurant de unde puteţi admira oraşul de la înălţime.

Posturi populare

Ai nevoie de ajutor?

Mob 069646885 ; 060324228 De Luni - Vineri între orele 9.00 - 17:00